روغن بادام و تاثیر شگفت انگیز آن بر پوست و مو

روغن بادام و تاثیر شگفت انگیز آن بر پوست و مو

روغن بادام و تاثیر شگفت انگیز آن بر پوست و مو

مقالات

 

روغن بادام خواص بسیار زیادی برای سلامت پوست و مو دارد. روغن بادام منبعی قوی از آنتی‌اکسیدان‌ها، ویتامین‌ها و سایر مواد مغذی و مورد نیاز بدن است. ترکیبات موجود در بادام نقشی حیاتی در سلامت پوست و مو ایفا می‌کنند (1). 

 

دو نوع روغن بادام وجود دارد: بادام تلخ و بادام شیرین. خواص این دو روغن باهم متفاوت است و به روش‌های مختلفی نیز استفاده می‌شوند. 

 

در این مقاله به بررسی فواید روغن بادام خواهیم پرداخت. در ادامه شما مطالبی در مورد انواع مختلف روغن بادام و نحوه استفاده از آنها و همچنین عوارض جانبی احتمالی استفاده از روغن بادام بر روی پوست و مو خواهید آموخت.

 

روغن بادام چیست؟

دو نوع روغن بادام وجود دارد: تلخ و شیرین. هر نوع مزایا و کاربردهای متفاوتی دارد.

روغن بادام تلخ بویی قوی دارد و در صابون‌ها، رایحه‌درمانی (aromatherapy) و ماساژ درمانی (massage therapy) استفاده می‌شود. استفاده از آن برای پوست شما بی‌خطر است اما اگر آن را بخورید یا بنوشید می‌تواند سمی باشد (2).

روغن بادام شیرین همانطور که از اسمش پیداست از بادام شیرین به دست می‌آید. روغن بادام شیرین معمولاً به عنوان یک عنصر در بسیاری از محصولات مراقبت از پوست و مو استفاده می‌شود.

 

روغن بادام چگونه ساخته می‌شود؟

روغن بادام شیرین می‌تواند به روش پرس سرد تولید شود. در این روش بادام زیر فشاری قوی قرار می‌گیرد. این فشار توسط یک پرس فولادی مدرن ایجاد می‌شود. روغن‌گیری در این روش در دمای اتاق انجام می‌شود. برخی از افراد استفاده از روغن‌های تهیه شده توسط پرس سرد را ترجیح می‌دهند زیرا در این روش از حرارت یا مواد شیمیایی استفاده نمی‌شود (3). 

روغن بادام شیرین از میوه درخت بادام Prunus amygdalus dulcis استخراج می‌شود. این درخت بومی آسیا و خاورمیانه است (4). 

بادام تلخ از گونه متفاوتی از همان درخت یعنی Prunus amygdalus amara تولید می‌شود (5). 

 

بیشتر بخوانید: با مصرف این 9 روغن، طراوت و شادابی را به موهای خود بازگردانید

 

موارد مصرف روغن بادام: 

روغن بادام به دلیل خواص آنتی‌اکسیدانی و ضدالتهابی که دارد، کاربردهای زیادی دارد. برخی از افراد روغن بادام را به اسموتی‌ها اضافه می‌کنند، در حالی که برخی دیگر از آن به‌صورت موضعی به عنوان بخشی از برنامه روزانه پوست خود استفاده می‌کنند.

روغن بادام شیرین به‌عنوان یک عنصر مهم در بسیاری از محصولات آرایشی و مراقبت از مو یافت می‌شود. در زیر به برخی از این محصولات اشاره می‌کنیم.

  • صابون‌ها

  • لوسیون‌ها

  • کره بدن

  • بالم لب

  • شامپو و نرم کننده

  • شامپو بدن

  • سرم‌های روشن کننده

  • پاک کننده‌های صورت

 

برخی افراد معتقدند که روغن بادام شیرین فواید متعددی برای موهای شما دارد. از جمله:

 

  • ترمیم موهای آسیب دیده

  • از بین بردن موهای وز

  • تقویت رشد مو

 

فواید استفاده از روغن بادام:

روغن بادام فواید بالقوه زیادی برای پوست دارد، مانند کاهش ظاهر جای زخم و چین و چروک. همچنین ممکن است فوایدی برای سلامت مو نیز داشته باشد.

 

روغن بادام برای درمان بیماری‌های پوستی:

روغن بادام خاصیت نرم کنندگی خوبی دارد. روغن بادام می‌تواند پوست را آبرسانی کند و می‌تواند به مرطوب کردن و صاف شدن پوست نیز کمک کند. این ویژگی‌ها روغن بادام را به یک ماده محبوب برای محصولات مراقبت از پوست تبدیل کرده است.

روغن بادام به‌طور کلی برای پوست‌های حساس بی‌خطر است زیرا برای پوست تحریک کننده نیست و وزن سبکی نیز دارد. روغن بادام می‌تواند حتی برای درمان برخی از مشکلات حاد پوستی از جمله موارد زیر نیز استفاده شود. 

  • پسوریازیس
  • آکنه

  • اگزما

  • درماتیت

 

تحقیقات نشان داده است استفاده از کرم‌های مخصوص دست ساخته شده با روغن بادام شیرین می‌تواند درماتیت دست را تسکین دهد. در این باره مطالعه در سال 2018 توسط Joshua A Zeichner انجام شد. در این مطالعه بیان شد که درماتیت دست بیش از 15٪ از جمعیت عمومی جهان را تحت تاثیر قرار دهد. اگزمای دوران کودکی، شستن مکرر دست‌ها و مواجهه مداوم با مواد شیمیایی از عوامل مستعد کننده ابتلا به درماتیت هستند. نویسندگان این مطالعه در ادامه ذکر کردند روغن بادام شیرین روغنی است که حاوی سطوح بالایی از اسیدهای چرب است و قرن‌هاست که از آن برای درمان بیماری‌های پوستی مانند اگزما و پسوریازیس استفاده می‌شود. نتیجه این مطالعه نشان داد مصرف مرطوب‌کننده‌ای با 7 درصد روغن بادام شیرین و 2 درصد بلغور جو دوسر کلوئیدی در درمان بیماران مبتلا به درماتیت متوسط تا شدید دست، بی‌خطر و مؤثر است (6).

برخی از افراد از روغن بادام به عنوان مرطوب کننده در روتین مراقب از پوست روزانه خود استفاده می‌کنند. مصرف روزانه از روغن بادام شیرین می‌تواند رنگ و ظاهر پوست را بهبود می‌بخشد.

 

بیشتر بخوانید: بهترین روش‌های درمان چین و چروک زیر چشم

 

 

آیا روغن بادام آکنه را بدتر می‌کند؟

روغن بادام به لطف خواص ضد باکتریایی و ضد قارچی خود، ممکن است با کمک به کاهش قرمزی و التهاب، برای پوست مستعد آکنه مفید باشد. با این حال ممکن است تاثیر مصرف روغن بادام شیرین در برخی افراد منفی باشد. افراد مستعد آکنه که دارای پوست چربی هستند؛ باید پیش از مصرف رغن بادام شیرین با پزشک خود مشورت کنند. 

 

روغن بادام برای کاهش جای زخم

بهبود زخم پس از جراحت یا جراحی می‌تواند باعث به‌وجود آمدن اسکار شود. پزشکان طب آیورودا و متخصصان طب سنتی چینی از روغن بادام برای از بین بردن جای زخم و تسکین پوست استفاده می‌کنند. روغن بادام همچنین می‌تواند سبب از بین رفتن جای جوش (اسکار و لکه‌های ناشی از جوش) شود. 

 

آیا روغن بادام می‌تواند از ایجاد اسکار جلوگیری کند؟

محققان معتقدند که روغن بادام خاصیت ضد التهابی بسیار خوبی دارد. خواص ضد التهابی روغن بادام می‌تواند به کاهش ظاهر اسکار پس از جراحی کمک کند. با این حال، هیچ داده قطعی در مورد استفاده از روغن بادام برای جلوگیری از به‌وجود آمدن اسکار وجود ندارد (7).

 

روغن بادام برای از بین بردن علائم کشش پوست

وقتی بدن شما در دوران بلوغ یا بارداری رشد سریعی را تجربه می‌کند، کش می‌آید. این کشش می‌تواند باعث شکسته شدن کلاژن و الاستین پوست شود. با بهبودی پوست، علائم کششی ایجاد می‌شود و پوست شما فرم نازیبایی به خود می‌گیرد.

تحقیقات نشان داده است که روغن بادام ممکن است از بروز ترک‌های پوستی به‌هنگام بارداری پیشگیری کند. روغن بادام شیرین همچنین خارش ناشی از ترک‌های پوستی به‌هنگام بهبودی پوست را کاهش می‌دهد. در سال 2012 مطالعه‌ای با عنوان The effect of bitter almond oil and massaging on striae gravidarum in primiparaous women (تأثیر روغن بادام تلخ و ماساژ بر استریا حاملگی در زنان نخست‌زا) در مجله JCN به چاپ رسید. هدف از انجام این مطالعه بررسی تأثیر استفاده از روغن بادام تلخ با و بدون ماساژ در پیشگیری از استریا حاملگی انجام بود. Striae gravidarum یک مشکل پوستی است که باعث نگرانی‌هایی در حدود 90 درصد از زنان باردار می‌شود. در شروع، striae gravidarum به‌صورت یک نوار آتروفیک صورتی-بنفش ظاهر می‌شود. استریا در دوره پس از زایمان به‌صورت آتروفیک کم رنگ به نظر می‌رسد، اما هرگز به‌طور کامل ناپدید نمی‌شوند. نتیجه این مطالعه نشان داد ماساژ 15 دقیقه‌ای با روغن بادام در دوران بارداری باعث کاهش ایجاد استریا گراویداروم می‌شود، اما استفاده از روغن بادام تلخ به خودی خود تأثیری بر این موضوع ندارد. پرستاران و ماماها می‌توانند از یافته‌های این مطالعه در پیشگیری از ایجاد استریا در دوران بارداری استفاده کنند (8). 

 

بیشتر بخوانید: 7 دلیل ریزش مو، در رژیم غذایی گیاهخواری

 

 

روغن بادام برای کاهش آسیب اشعه ماوراء بنفش:

قرار گرفتن زیاد در معرض اشعه ماوراء بنفش خورشید (UV) می‌تواند باعث پیری زودرس پوست شود. اشعه ماوراء بنفش می‌تواند خطوط ریز، چین و چروک و لکه‌های تیره‌ای را روی پوست شما ایجاد کند.

تحقیقات نشان داده است روغن بادام می‌تواند در فرآیند کند کردن پیری زودرس ناشی از آسیب خورشید موثر باشد (9). 

روغن بادام سد موثری است که از پوست در برابر اشعه‌های مضر UV محافظت می‌کند. علاوه بر این، ویتامین E موجود در روغن بادام دارای خواص آنتی‌اکسیدانی است. این خاصیت از آسیب سلولی ناشی از اشعه ماوراء بنفش جلوگیری می‌کند.

یک مطالعه بالینی کوچک نشان داد که ضد آفتاب روغن بادام دارای SPF 15 است و با سایر ضد آفتاب‌های تجاری SPF 15 قابل مقایسه است (9).

مطالعه‌ای در سال 2007 توسط Dr Yasmin Sultana در هند انجام شد. در این مطالعه نقش روغن بادام در کاهش تغییرات تخریبی ناشی از قرار گرفتن در معرض اشعه UV در پوست بررسی شد. نتیجه حاصل شده از این مطالعه نشان داد مصرف روغن بادام به‌صورت موضعی قادر به جلوگیری از آسیب ساختاری ناشی از تابش اشعه ماوراء بنفش است و همچنین در کاهش روند پیری ناشی از نور نیز مفید است (10). 

 

مصرف روغن بادام در افرادی با موهای سالم

بدون توجه به نوع موی شما، روغن بادام مزایای بسیار زیاد و شگفت‌انگیزی برای بهبود ظاهر و سلامت مو دارد. وقتی روغن بادام به شامپو اضافه می‌شود، می‌تواند درخشندگی و شادابی را به موها بازگرداند. 

در سطح سلولی، روغن بادام می‌تواند به صاف کردن مو و ترمیم‌ آسیب‌های وارده به مو کمک کند. این روغن همچنین می‌تواند به موها رطوبت و قابلیت ارتجاعی اضافه کند زیرا سرشار از اسیدهای چرب است (11). 

 

روغن بادام ممکن است فواید دیگری نیز برای مو و پوست سر داشته باشد، از جمله:

 

الف) کاهش ریزش مو: مطالعه‌ای (2010) توسط Amit Gupta در گروه فناوری دارویی موسسه مهندسی و فناوری Meerut انجام شد. این گروه از محققان با هدف بررسی نقش گیاهان دارویی هندی در مراقبت از مو این مطالعه را انجام دادند. یکی از نتایج این مطالعه نشان داد مالیدن مستقیم روغن بادام  روی پوست سر به معکوس کردن ریزش مو کمک می‌کند. با این حال، تحقیقات بیشتری برای اثبات اینکه روغن بادام در تقویت رشد مو موثر است، مورد نیاز است (12). 

ب) کاهش شوره سر: اگر پوست سرتان دچار خارش، قرمزی یا شوره است، مالیدن مستقیم روغن بادام مستقیم روی پوست سر می‌تواند در کاهش التهاب و تسکین این علائم نقش موثری داشته باشد.

ج) موخوره: افزودن مقداری روغن بادام به اندازه یک نخود به انتهای موهایتان ممکن است به آبرسانی آن و کاهش وز شدن مو کمک کند.

 

برای استفاده از روغن بادام روی موهایتان، آن را روی پوست سر بمالید و به آرامی از ریشه تا نوک آن ماساژ دهید. بگذارید 20 دقیقه یا بیشتر بماند (یا در صورت تمایل یک شب).

 

خطرات استفاده از روغن بادام

به‌طور کلی مصرف روغن بادام شیرین برای هر کسی بی‌خطر است (13). با این حال، برخی از افراد ممکن است نیاز داشته باشند که از مصرف روغن بادام شیرین اجتناب کنند.

  • افرادی که به مصرف آجیل حساسیت و آلرژی دارند. 

  • افرادی که پوست مستعد آکنه دارند.

 

توجه: درمان‌ها و دستور‌العمل‌های خانگی، به ویژه آنهایی که در رسانه‌های اجتماعی به اشتراک گذاشته می‌شوند، همیشه از منابع معتبر تهیه نمی‌شوند (14). پس توجه داشته باشید که اطلاعات خود را از منابع معتبری دریافت کنید.

 

اگر به آجیل حساسیت داشته باشم، می‌توانم از روغن بادام استفاده کنم؟

اگر به آجیل حساسیت دارید از روغن بادام استفاده نکنید. روغن بادام حاوی مواد حساسیت‌زای آجیل است و اگر آن را بخورید یا روی پوستتان بگذارید ممکن است باعث بروز واکنش‌های آلرژیک شود.

 

انتخاب و نگهداری روغن بادام:

می‌توانید روغن بادام را به تنهایی بخرید یا به دنبال محصولاتی مانند شامپو، شامپو بدن، پاک‌کننده‌های صورت و بالم لب باشید که روغن بادام در آنها وجود دارد. اینکه کدام گزینه را انتخاب می‌کنید به شما بستگی دارد، اما ممکن است در هنگام تصمیم گیری به نکات زیر نیز فکر کنید:

  • مزایایی که امیدوارید از استفاده از روغن به دست آورید (به عنوان مثال، کمک به بیماری پوست، داشتن موهای سالم‌تر و غیره)

  • نوع پوست و موی شما (به عنوان مثال، پوست و موی شما حساس یا خشک است؟)

  • چه مقدار روغن بادام در محصول خریداری شده وجود دارد؟ 

  • چقدر حاضرید برای یک محصول هزینه کنید؟


 

شرایط نگهداری از روغن بادام:

 

اگر روغن بادام خالص دریافت می‌کنید، به خاطر داشته باشید که مانند روغن‌های دیگری که ممکن است در خانه داشته باشید (مثلا روغن زیتون) این روغن نیز مدت زمان خاصی برای مصرف دارد و باید با دقت از آن نگهداری کنید (15). 

روغن‌ها در طول زمان ممکن است فاسد شوند، به خصوص اگر در معرض اکسیژن و گرما قرار بگیرند. قبل از خرید روغن بادام خود، «بهترین خرید»، «استفاده تا» یا تاریخ انقضای دیگری را بررسی کنید. هنگامی که آن را باز می‌کنید، روغن بادام بسته به نحوه نگهداری آن، معمولاً حدود شش ماه دوام می‌آورد

برای جلوگیری از فاسد شدن روغن بادام (یا حداقل کند شدن فرآیند)، آن را در مکانی خنک، تاریک و دور از گرما نگهداری کنید (مثلاً یک کابینت آشپزخانه که خیلی نزدیک به اجاق گاز شما نباشد).

 

روغن بادام باید در یخچال نگهداری شود؟

لزوماً لازم نیست روغن بادام را در یخچال بگذارید. اکثر روغن‌ها مانند روغن زیتون و روغن آووکادو در دمای اتاق ماندگاری خوبی دارند. با این حال، اگر دمای آشپزخانه شما بالاست، می‌توانید برای جلوگیری از فاسد شدن، روغن بادام را در یخچال نگهداری کنید (17). 

 

خلاصه

روغن بادام شیرین حاوی بسیاری از مواد مغذی مفید از جمله ویتامین‌ها، مواد معدنی، اسیدهای چرب و آنتی اکسیدان‌ها است. استفاده از روغن بادام ممکن است به تسکین و آبرسانی پوست و مو کمک کند.

برخی از افراد نیز از روغن بادام برای کاهش علائم اسکار، ترک‌های پوستی و چین و چروک و درمان بیماری‌های پوستی استفاده می‌کنند. با این حال، مطالعات زیادی وجود ندارد که از این مزایا حمایت کند و همچنان تحقیقات بیشتری مورد نیاز است.

 

سوالات متداول: 

 

آیا روغن بادام برای سفت شدن پوست مفید است؟

روغن بادام ممکن است رطوبت پوست را بهبود بخشد، اما به احتمال زیاد تاثیری بر سفت شدن پوست ندارد (19). 

 

آیا روغن بادام لب‌ها را صورتی می‌کند؟

روغن بادام رنگ لب شما را تغییر نمی‌دهد، اما می‌تواند به مرطوب نگه داشتن لب‌ها و جلوگیری از ترک خوردن آنها کمک کند. از این نظر، محصولات لب روغن بادام را که خاصیت آبرسانی دارد را تولید می‌کنند. این محصولات می‌توانند لب‌های شما را صورتی‌تر نشان دهند (20).

 

منابع:

 

  1. https://apps.webofknowledge.com/

  2. https://doi.org/10.1111/ijfs.14223

  3. https://www.britannica.com/topic/cold-pressed-oil

  4. https://doi.org/10.1155%2F2021%2F9141695

  5. https://www.ewg.org/skindeep/ingredients/

  6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29320591/

  7. https://doi.org/10.1016/j.ctcp.2009.06.015

  8. https://doi.org/10.1111/j.1365-2702.2012.04087.x

  9. https://doi.org/10.1111/bjd.12993

  10. https://doi.org/10.1111/j.1473-2165.2007.00293.x

  11. https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1103856/nutrients

  12. https://doi.org/10.1016/S0975-3575%2810%2980110-5

  13. https://doi.org/10.3109/10915818309140716

  14. https://doi.org/10.1111/ics.12776

  15. https://achs.edu/blog/2018/03/20/do-essential-oils-have-a-shelf-life/

  16. https://fresherpantry.com//

  17. https://www.canr.msu.edu/

  18. https://www.verywellhealth.com/almond-oil-for-skin-5083921

  19. https://www.aad.org/public/cosmetic/younger-looking/firm-sagging-skin

  20. https://www.burtsbees.com/product/hydrating-lip-oil-with-sweet--almond-oil/792850904651.html