ریزش مو ژنتیکی چیست و از آن چه می دانید؟
مقالات
ریزش موی ژنتیکی
اگرچه طاسی اغلب به عنوان یک مشکل مردانه در نظر گرفته میشود اما در حقیقت میتواند هر کسی را صرف نظر از جنسیت او تحت تأثیر قرار دهد. ژنتیک نقش مهمی در میزان ریزش موی افراد با افزایش سن آنها دارد. با این حال عوامل دیگری مانند سطح استرس، نوع تغذیه و انواع داروهای مصرفی نیز باعث ریزش مو میشوند. این نکته را به یاد داشته باشید که طاسی ژنتیکی را نمیتوان بهطور کامل درمان کرد اما اقداماتی وجود دارد که میتوانید برای کاهش سرعت آن و به حداکثر رساندن پتانسیل رشد مو انجام دهید.
ریزش موی ارثی که به عنوان ریزش موی آندروژنیک نیز شناخته میشود، یک بیماری ژنتیکی است که مدت زمانی که موها به طور فعال رشد میکنند را کاهش میدهد. مو در ناحیه شقیقهها و خط مو شروع به عقب رفتن میکند و موهای تاج سر رو به نازکی میروند. در نهایت خط رویش مو به حدی بالا میرود که به تکهای که در قسمت تاج سر قرار دارد میرسد و پوست سر کاملا طاس میشود. ریزش موی ارثی بیشترین تاثیر را روی پوست سر شما میگذارد اما میتواند در سایر قسمتها بدن شما نیز رخ دهد. اگر از ریزش موی ناگهانی رنج میبرید، یک بیماری خودایمنی دارید، شیمی درمانی کردهاید و یا ریزش موی شما با عوامل ارثی قابل توضیح نیست به پزشک مراجعه کنید.
- نویسنده: محمد مهدی ثابت عهد
ما مرزهای باورهایتان را جابجا کرده ایم انجام عمل پیوند مو توسط متخصص پوست و مو فقط در کلینیک تخصصی دکتر وارث عضو رسمی انجمن بین المللی کاشت موی آمریکا و دبیر انجمن متخصصین پوست و مو
دلایل ریزش موی ارثی چیست؟
چرخه رشد و استراحت مو:
مانند پوست و ناخنهایتان، موهایتان نیز چرخهای دقیق از رشد و استراحت را طی میکنند. ریزش مو در هر مرحلهای از این چرخه ممکن است رخ دهد.
در چرخه مو 3 مرحله وجود دارد:
مرحله اول/ (فاز آناژن) در این مرحله موها حدود 1 تا 2 سانتیمتر در ماه رشد میکنند. در هر زمان، حدود 90 درصد موهای شما در این مرحله هستند.
مرحله دوم/ (فاز کاتاژن) زمانی است که رشد متوقف میشود. حدود 1 تا 3 درصد از موهای سر شما در هر زمان در این مرحله هستند.
مرحله سوم/ (فاز تلوژن) این یک مرحله استراحت است و بین 1 تا 4 ماه طول میکشد. حدود 10 درصد از موهای سر شما در هر زمان در این مرحله هستند.
در پایان مرحله استراحت، یک مو مرحله ریزش را طی میکند که معمولا در نهایت منجر به رشد موهای جدید میشود. وقتی یک مو دچار ریزش میشود، با یک موی جدید از همان فولیکول مو که درست زیر سطح پوست شما قرار دارد جایگزین میشود.
ریزش موی ارثی در مردان یا زنان به دلیل تأثیرات ژنتیکی یا هورمونی ایجاد میشود که به آن طاسی آندروژنیک نیز میگویند زیرا تحت تاثیر هورمونهایی به نام آندروژن است. این هورمونها در مردان و زنان در مقادیر متفاوت وجود دارد.
ممکن است این را شنیده باشید که مردان، ژن طاسی را تنها از پدربزرگ مادریشان به ارث میبرند. اگرچه همیشه اینطور نیست، اما حقیقتی در این باور وجود دارد. در واقع فاکتورهای ژنتیکی طاسی آندروژنیک هنوز به خوبی شناخته نشده است، اما تصور میشود که این صفت چند ژنیست، به این معنی که بیش از یک ژن در ایجاد آن دخیل هستند.
آیا شما راه درمان ریزش مو را می دانید؟
آیا می دانید بهترین کلینیک کاشت مو کجاست؟
میدانیم که افراد سالم دارای 23 جفت کروموزوم هستند که حاوی اطلاعات ژنتیکی آنهاست. همه صفات، از رنگ چشم گرفته تا طول انگشت پا توسط این کروموزومها کد گذاری میشوند. یکی از این جفت کروموزومها که کروموزومهای "X" و "Y" نام دارند، جنسیت بیولوژیکی شما را تعیین میکنند. زنان دو کروموزوم "X" دارند در حالی که مردان یک کروموزوم "X" و یک کروموزوم "Y" دارند. مردان کروموزوم "X" خود را از مادر و "Y" را از پدر خود به ارث میبرند.
طاسی شدیدا با ژن AR که در کروموزوم «X» یافت شده است، مرتبط است. یک مطالعه بزرگ انجام شده بر روی 12806 مرد اروپایی نشان داد که خطر ابتلا به طاسی آندروژنیک در افراد دارای ژن AR دو برابر بیشتر از افرادیست که فاقد این ژن هستند.
با این حال، این تنها ژنی نیست که تعیین میکند آیا شما طاس خواهید شد یا خیر. در یک بررسی در سال 2017، 63 ژن موثر در طاسی ژنتیکی یافت شد که تنها شش مورد از آنها در کروموزوم "X" دیده میشود.
تحقیقات همچنین نشان داده است که بیش از 80 درصد از افرادی که طاسی قابل توجهی را تجربه کردهاند، درواقع پدری داشتهاند که او نیز موهای خود را از دست داده است.
طاسی ژنتیکی در زنان:
فاکتور ژنتیکی ریزش موی زنانه هنوز ناشناخته است اما مانند طاسی مردانه تصور میشود که ابتلا به آن با ژنهای زیادی در ارتباط باشد. ژنهایی که منجر به تولید آنزیمی به نام آروماتاز میشوند و در نهایت هورمون مردانه تستوسترون را به استرادیول (یک هورمون جنسی در زنان) تبدیل میکنند، ممکن است در این نوع از طاسی نقش داشته باشند. همین مسئله میتواند توضیح دهد که چرا بسیاری از زنان پس از یائسگی موهای خود را از دست میدهند.
بهتر است بخوانید:
هورمون DHT و کوچک سازی مو:
پیشرفت ریزش موی ارثی به خود چرخه رشد مو و همچنین هورمونی به نام دی هیدروتستوسترون (DHT) بستگی دارد. DHT یک هورمون جنسی مردانه از خانواده هورمون تستوسترون است. اگر از نظر ژنتیکی مستعد ریزش مو هستید، احتمالا به این هورمون حساس خواهید بود. DHT چرخه رشد مو را کوتاه می کند به طوری که زمان کمتری در مرحله رشد فعال قبل از ریزش سپری شود.
موهایی که جایگزین رشته موهای ریخته شده میشوند تا زمانی که فولیکول مو به طور کامل خاموش شود، ظریف تر و کوتاه تر میشوند. بافت موهایی که باقی میمانند ممکن است از پر و ضخیم به بیجان و ضعیف و با رنگدانههای رنگی کمترتغییر کند. حتی ممکن است متوجه ریزش قابل توجهی نشوید. این فرآیند کوچک سازی نامیده می شود.
ریزش موی ارثی چگونه تشخیص داده می شود؟
پزشک از شما سوالاتی در مورد ریزش مویتان می پرسد از جمله الگوی ریزش مو و اینکه آیا شما شرایط پزشکی دیگری دارید و یا داروی خاصی مصرف میکنید یا خیر. پزشک موهای شما را نیز معاینه خواهد کرد. هیچ آزمایشی برای تشخیص ریزش موی ارثی لازم نیست، اما ممکن است آزمایش خون برای رد سایر شرایطی که می تواند باعث ریزش مو شود انجام شود.
برای کاشت مو به چه کلینیکی مراجعه کنم؟
افرادی که برای درمان ریزش مو ارثی خود روش کاشت مو را انتخاب میکنند باید در قدم اول یک کلینیک معتبر برای کاشت مو انتخاب کنند. تجهیزات کلینیک، نوع روش کاشت مو و مهارت پزشکان یک کلینیک تاثیر بسیار زیادی در نتیجه کاشت به همراه دارد. مراجعه به کلینیکهای غیرمعتبر میتواند عوارض ناخوشایندی چون عفونت محل برش، ایجاد اسکار در محل برش و ریزش غیرطبیعی مو بعد از کاشت را به همراه آورد.
کلینیک پوست و مو دکتر وارث یکی از معتبرترین کلینیکهای کاشت موی کشور و استان فارس در شیراز است که مدرنترین تجهیزات کاشت مو در کشور را دارد و با استفاده از روشهای غیرتهاجمی و موثر اقدام به کاشت مو میکند. میتوانید برای مشاوره کاشت مو به این کلینیک مراجعه کنید و از نزدیک رضایتمندیها و تجهیزات این کلینیک را مشاهده کنید سپس برای کاشت مو تصمیم بگیرید.