جوش هورمونی و راهکار درمانی آن همراه با توصیه های دکتر وارث

جوش هورمونی و راهکار درمانی آن همراه با توصیه های دکتر وارث

جوش هورمونی و راهکار درمانی آن همراه با توصیه های دکتر وارث

مقالات

جوش هورمونی، همانطور که از اسمش نیز پیداست؛ جوش‌های هورمونی بدلیل اختلالات ناشی از هورمون‌های بدن به‌وجود می‌آید و در صورت ما ظاهر می‌شود. اغلب در دوران بلوغ این اتفاق رخ می‌دهد. این جمله بدین معنا نیست که جوش‌های هورمونی صرفا در دوران بلوغ ظاهر می‌شود. جوش‌های هورمونی می‌تواند بزرگسالان را نیز تحت تاثیر قرار دارد و به صورت مهمان ناخوانده‌ای بر روی صورت زیبای شما نیز بنشیند و ظاهری نازیبایی را برای شما ایجاد کند. جوش‌های هورمونی معمولا در بین زنان رایج‌تر است. عوامل زیادی ممکن است باعث بروز جوش‌های هورمونی شود. از جمله این عوامل می‌‌توان به قاعدگی و یائسگی اشاره کرد. اکثر  محققین عنوان کرده‌اند که  هورمون‌ها عموما عامل  بروز جوش هورمونی نیستند و عدم تعادل هورمونی ممکن است در افراد بزرگسال مبتلا به بیماری‌های زمینه‌ای کمک کننده و تاثیر گذار باشد.  در ادامه با ما همراه باشید تا شما را بیشتر با جوش‌های هورمونی آشنا کنیم و راهکارهای درمانی آن را نیز به شما بگوییم.

جوش هومونی، در دوران بلوغ، اغلب در ناحیه T صورت ظاهر می‌شود. ناحیه T شامل پیشانی، بینی و چانه شما می‌شود اما در افراد بزرگسال، جوش‌های هورمونی معمولا در قسمت پایین صورت (پایین گونه‌ها و اطراف خط فک) ایجاد می‌شود.

جوش های هورمونی در برخی افراد به شکل جوش سر سیاه، سر سفید یا جوش کیستی و نقاط ریزی روی نوک آن مشخص می‌شوند. این کیست‌ها در عمق زیر پوست تشکیل می‌شوند و به سطح پوست نمی‌رسند؛ اما این برجستگی‌ها اغلب از طریق لمس قابل حس می‌باشند.

آکنه هورمونی ممکن است در این شرایط ظاهر شود:

  • قاعدگی
  • سندرم تخمدان پلی کیستیک
  • یائسگی
  • افزایش سطح آندروژن

 

  •  نوسانات هورمونی با افزایش موارد زیر موجب تشدید جوش‌های صورت می‌شود که عبارتند از:
  • التهاب کلی پوست
  • تولید روغن (سبوم) در منافذ
  • مسدود شدن سلول‌های پوست در فولیکول‌های مو
  • تولید باکتری‌های عامل آکنه به نام Propionibacterium acnes

ارتباط بین هورمون‌های ما و آکنه

هورمون‌ها نقش عمده‌ای در ایجاد آکنه دارند. اگرچه مکانیسم دقیق پشت تأثیر قدرتمند آنها ناشناخته است، اما ما می‌دانیم که هورمون‌های آندروژن با تحریک تولید روغن، فولیکول را تحریک می‌کنند.

آندروژن‌ها به اصطلاح "هورمون‌های مردانه" هستند و در مردان و زنان وجود دارند. بیضه‌ها، تخمدان‌ها و غدد فوق کلیوی همگی آندروژن تولید می‌کنند. شناخته شده ترین آندروژن‌ها تستوسترون و محصول تجزیه آن دی هیدروتستوسترون (DHT) است.

همه اینها مهم است زیرا تحقیقات نشان داده است که گیرنده‌های آندروژن در پایه غده چربی و همچنین در سلول‌هایی که منافذ را می‌پوشانند وجود دارد! اگر سطوح بالایی از تستوسترون در بدن شناور باشد، توانایی اتصال به این گیرنده‌ها را دارند.

به بیان ساده، هنگامی که این هورمون‌ها به غدد چربی (معروف به گیرنده‌ها) در پوست متصل می‌شوند، غده را تحریک می‌کنند تا روغن بیشتری تولید کند و همچنین باکتری‌ها را تغذیه کند. سپس، یک ضایعه آکنه ملتهب به خوبی به سطح پوست شما راه پیدا می‌کند.

hormonal acne causes

نکته کلیدی این است که با کاهش سطح آندروژن و تستوسترون در بدن، پوست به اندازه آکنه تولید نمی‌کند یا اصلاً تولید نمی‌کند. بنابراین چگونه استروژن در همه اینها نقش دارد؟ استروژن و تستوسترون غالباً مانند یک تلنگر ضعیف عمل می‌کنند. همانطور که یکی بالا می‌رود دیگری پایین می‌آید.

آکنه هورمونی یک مشکل آندروژن/تستوسترون بالا و استروژن پایین است. این یک مشکل استروژن بالا نیست. بنابراین، مصرف مکمل‌های گیاهی که استروژن را مسدود می‌کنند، مانند DIM، آکنه شما را بدتر می‌کند و باعث افزایش تستوسترون می‌شود که باعث ایجاد جوش‌های کیستیک می‌شود. من DIM را برای آکنه‌های هورمونی به این دلایل توصیه نمی‌کنم.

بنابراین منطقی است که اگر سطح آندروژن را کاهش دهید، پوست چربی زیادی تولید نمی‌کند و آکنه شما بهبود می‌یابد!

آیا آکنه یائسگی نوعی آکنه هورمونی است؟

بسیاری از زنان در دهه 40 و یا 50 از زندگی خود، یائسگی را تجربه می‌کنند. این امر باعث کاهش طبیعی هورمون‌های تولید مثلی در زنان می‌شود و در نتیجه قاعدگی به پایان می‌رسد. برخی از زنان در دوران یائسگی، آکنه را تجربه می‌کنند. بروز این آکنه‌ها احتمالاً به دلیل کاهش سطح استروژن یا افزایش هورمون‌های آندروژن مانند تستوسترون است.

حتی اگر از درمان‌های جایگزین هورمونی (HRTs) برای کاهش علائم یائسگی خود استفاده می‌کنید، ممکن است همچنان آکنه یائسگی را تجربه کنید. علت اصلی بروز آکنه یائسگی، این است که برخی از HRT ها از هجوم هورمون پروژسترون برای جایگزینی استروژن و پروژسترون از دست رفته بدن شما استفاده می‌کنند.

در بیشتر موارد، داروهای تجویزی می‌توانند آکنه یائسگی را از بین ببرند. برخی از زنان ممکن است با استفاده از روش‌های درمانی طبیعی و خانگی بتوانند جوش‌های خود را از بین ببرند. در مورد اینکه شما باید از چه روشی (طبیعی یا دارویی) استفاده کنید؛ بهتر است با کارشناسان کلنیک پوست و مو دکتر وارث تماس بگیرید.  

درمان‌های خانگی آکنه هورمونی:

ماسک‌های طبیعی و درمان‌های خانگی قرار نیست که معجزه کنند و حادترین نوع آکنه را بتوانند درمان کنند. اما این روش‌ها و درمان‌های خانگی برای موارد خفیف قابل استفاده است و شما می‌توانید از این روش‌ها برای پیشگیری بروز آکنه نیز استفاده کنید. علت کم اثر بودن درمان‌های خانگی بر روی جوش‌های هورمونی، موضعی نبودن جوش‌های هورمونی می‌باشد. همانطور که گفته شد، جوش‌های هورمونی در اعماق زیر پوست ایجاد می‌شود و به شکل برآمدگی‌هایی روی سطح پوست ایجاد می‌شود. به همین خاطر است که داروهای موضعی خانگی نمی‌تواند بر روی این هورمون‌ها زیاد موثر باشد. به همین خاطر گفته می‌شود که داروهای خوراکی می‌تواند تاثیر بیشتری بر روی درمان جوش‌های هورمونی داشته باشد. داروهای خوراکی می‌توانند از درون به بیرون، برای متعادل کردن هورمون‌ها و پاکسازی پوست عمل کنند. گزینه‌های رایج دارویی، شامل داروهای ضد بارداری خوراکی و داروهای ضد آندروژن می‌باشد.

داروهای ضد بارداری خوراکی

داروهای ضد بارداری خوراکی که به‌طور خاص برای درمان آکنه استفاده می‌شوند؛ حاوی اتینیل استرادیول به اضافه یکی از موارد زیر هستند:

  • دروسپیرنون
  • norgestimate
  • نورتیندرون

این مواد با هم هورمون‌هایی را هدف قرار می‌دهند که می‌توانند در ایجاد آکنه نقش داشته باشند. این داروها می‌تواند به ویژه در زمان اوج هورمون‌ها، مانند زمان تخمک گذاری نیز مفید باشند.

اگر سابقه لخته شدن خون، فشار خون بالا یا سرطان سینه دارید، داروهای ضد بارداری خوراکی ممکن است گزینه مناسبی برای شما نباشد. همچنین اگر سیگار می‌کشید این داروها را برای درمان جوش‌های هورمونی استفاده کنید.

داروهای ضد آندروژن

داروهای ضد آندروژن با کاهش هورمون مردانه آندروژن عمل می‌کنند. هم مردان و هم زنان دارای سطوح طبیعی این هورمون هستند. با این حال، مقدار زیاد آندروژن می‌تواند با تداخل با فولیکول‌های مو که سلول‌های پوست را تنظیم می‌کنند و تولید چربی را افزایش می‌دهد، به مشکلات آکنه کمک کند.

اگرچه اسپیرونولاکتون (آلداکتون) در درجه اول برای درمان فشار خون بالا استفاده می‌شود، اما این داروی دارای اثرات ضد آندروژن می‌باشد. به عبارت دیگر، این دارو می‌تواند جلوگیری کند از تولید بیش از حد آندروژن و اجازه دهد سطح هورمون شما تثبیت شود.

رتینوئیدها

اگر آکنه هورمونی شما خفیف است، ممکن است بتوانید با استفاده از رتینوئیدهای موضعی، جوش‌های هورمونی خود را درمان کنید. رتینوئیدها مشتقاتی  از ویتامین A می‌باشند. بسیاری از کرم‌ها، ژل‌ها و لوسیون‌های رتینوئید بدون نسخه در دسترس هستند..

اگر که رتینوئید موضعی به‌عنوان ضد جوش استفاده می‌کنید؛ لازم است بدانید که در این شرایط نیاز است که استفاده از کرم ضد آفتاب را جدی بگیرید. دلیل این امر این است که رتینوئیدها می‌توانند خطر آفتاب سوختگی را افزایش دهند.

نحوه درمان آکنه هورمونی به‌طور طبیعی

در برخی موارد، گزینه‌های درمانی مبتنی بر گیاهان دارویی، ممکن است برای از بین بردن آکنه هورمونی خفیف استفاده شود.

درمان‌های طبیعی معمولاً عاری از عوارض جانبی هستند که گاهی اوقات ممکن است توسط پزشک معالج شما نیز تجویز شود. تحقیقات در مورد گزینه‌های درمانی طبیعی وجود ندارد، و در حال حاضر داده زیادی برای اثبات اثر بخشی این داروهای گیاهی برای درمان جوش‌های هورمونی وجود ندارد. اما شما می‌توانید از این درمان‌های گیاهی و طبیعی به‌صورت مکمل درمانی بهره ببرید.

روغن درخت چای

روغن درخت چای با کاهش التهاب می‌تواند به بهبود شما کمک کند. مطالعه‌ای نشان داد که  5 درصد روغن موضعی درخت چای علائم را در شرکت‌کنندگان مبتلا به آکنه خفیف تا متوسط ​​کاهش می‌دهد.

روغن درخت چای در بسیاری از محصولات مراقبت از پوست مانند پاک کننده‌ها و تونرها موجود است. همچنین می توانید از اسانس درخت چای به‌عنوان درمان لکه‌های دور بینی نیز استفاده کنید.

یادتان باشد که باید روغن درخت چای را قبل از استفاده، در روغن حامل رقیق کنید. شما می‌توانید از روغن نارگیل، جوجویا و یا زیتون برای رقیق سازی استفاده کنید. قانون کلی این است که به هر یک یا تو قطره اسانس، حدود 12 قطره روغن حامل اضافه کنید. 

یادتان باشد که حتما قبل از استفاده از روغن درخت چای، آن را بر روی پوست دست خود امتحان کنید تا مطمئن شوید که هیچگونه حساسیت پوستی نسبت به استفاده از این روغن نداشته باشید. برای انجام این کار، روغن رقیق شده را به داخل ساعد خود بمالید. اگر در عرض 24 ساعت هیچ گونه سوزش یا التهابی را تجربه نکردید، می‌توانید از این روغن استفاده کنید.

 

آلفا هیدروکسی اسید

آلفا هیدروکسی اسیدها (AHAs) اسیدهای گیاهی هستند که بیشتر از مرکبات به دست می آیند. AHA ها می‌توانند به حذف سلول‌های مرده اضافی پوست که منافذ را مسدود می‌کنند، کمک کنند. به‌عنوان یک امتیاز، AHA ها می‌توانند به کاهش ظاهر اسکار آکنه کمک کنند.

AHA را می‌توان در بسیاری از ماسک‌ها و کرم‌های OTC یافت. همانند رتینوئیدها، AHA ها هم نیز می‌توانند حساسیت پوست شما را به خورشید افزایش دهند. هنگام استفاده از محصولات دارای AHA باید همیشه از ضد آفتاب استفاده کنید.

چای سبز

چای سبز، همانند روغن درخت چای، به کاهش التهاب کمک می‌کند. برای یک رویکرد جامع‌تر، نوشیدن چند فنجان چای سبز در روز را در کنار تمرین رژیم موضعی مراقبت از پوست در نظر بگیرید. لوسیون‌ها و ژل‌های حاوی حداقل 2 درصد عصاره چای سبز می‌تواند تاثیر خوبی بر روی کاهش جوش‌های هورمونی شما داشته باشد.

رژیم هورمونی آکنه

در سال 1984، اولین مطالعه در فنلاند انجام شد که ارتباط رژیم غذایی و هورمونی را نشان داد.

مصرف چربی‌های اشباع را کاهش دهید:

در سال 1984، اولین مطالعه در فنلاند انجام شد که ارتباط رژیم غذایی و هورمونی را نشان داد. در یک مطالعه شش هفته‌ای، دکتر اسا هامالاینن و تیمش نشان دادند که با تغییر رژیم غذایی حاوی چربی اشباع شده به رژیمی با 38 درصد چربی کمتر و چربی‌های چند غیراشباع بیشتر (آجیل، دانه‌ها، ماهی، جلبک‌ها، سبزیجات برگدار) کاهش قابل توجه آندروستندیون (پیش ساز تستوسترون) و تستوسترون در خون.

افزایش مصرف فیبر:

خوردن فیبر می‌تواند به پاکسازی پوست شما کمک کند! یک مطالعه منتشر شده در مجله آمریکایی تغذیه بالینی نشان داد که رژیم‌های غذایی سرشار از کربوهیدرات‌های تصفیه شده منجر به بروز بیشتر آکنه می‌شود. تحقیقات نشان می‌دهد که یک رژیم غذایی با فیبر بالا می‌تواند تستوسترون، DHT و DHEA را کاهش دهد – آندروژن‌هایی که آکنه هورمونی را تحریک می‌کنند.

در آمریکا میانگین مصرف روزانه فیبر ۱۳ گرم است. دوز توصیه شده روزانه برای زنان 25 گرم و برای مردان 38 گرم است. بنابراین تغییر از تکه‌های سفید نان، برنج و ماکارونی به غذاهای غنی از فیبر و گندم کامل می‌تواند به کاهش شدت آکنه کمک کند.

 

از لبنیات گاو (مخصوصا شیر گاو) دوری کنید:

تحقیقات نشان می‌دهد که لبنیات به دلیل سطوح بالای ید می‌تواند باعث آکنه شود. در حالی که شیر به‌طور طبیعی حاوی ید نیست، کشاورزان به گاوهای خود غذای غنی شده با ید می دهند تا از عفونت جلوگیری کنند. آنها همچنین از محلول های ید برای ضدعفونی پستان گاو و تجهیزات شیردوشی استفاده می کنند. در نتیجه، ید وارد خود شیر می شود.

بر اساس تحقیقات منتشر شده در مجله آکادمی پوست آمریکا، مصرف لبنیات – به‌طور خاص، شیر کم چرب / بدون چربی - در نوجوانانی که آکنه دارند بسیار بیشتر است. بهتر است به جای شیر گاو از شیر بز و گوسفند استفاده کنید.

افزایش غذاهای قلیایی و کاهش غذاهای اسیدی:

پروتئین‌های مبتنی بر گوشت قرمز، الکل، شکر و غلات فرآوری شده - همه غذاهایی که بخش بزرگی از رژیم غذایی معمول آمریکایی را تشکیل می‌دهند - در بدن، اسید تشکیل می‌دهند. این امر منجر به وضعیتی به نام اسیدوز می‌شود. اسیدوز اصطلاح فنی برای اسیدی شدن بیش از حد بدن است. علامت اصلی اسیدوز خستگی است.

علائم دیگر اسیدوز عبارتنداند از، از دست دادن اشتیاق برای زندگی، از دست دادن میل جنسی، کیفیت پایین خواب، افسردگی و خستگی سریع هم از نظر ذهنی و هم از نظر جسمی. علائم مرحله پیشرفته اسیدوز شامل حساسیت به سرما، فشار خون پایین، کم کاری یا پرکاری تیروئید و قند خون پایین است.

این علائم به این دلیل ایجاد می‌شوند که مواد معدنی اصلی مورد نیاز برای تغذیه سیستم عصبی، مانند کلسیم، منیزیم و پتاسیم، همان مواد معدنی هستند که بدن برای خنثی کردن اسیدها از آنها استفاده می‌کند!

مطالعات نشان می‌دهد که غذاهای قلیایی مانند میوه‌ها، سبزیجات و غلات کامل به خنثی کردن این اسیدها کمک می‌کنند.

به‌طور خلاصه بهتر است موارد زیر را کمتر مصرف کنید:

  • قند
  • محصولات لبنی
  • کربوهیدرات‌های تصفیه شده، مانند نان سفید و پاستا
  • گوشت قرمز

در آخر برای رفع جوش‌های هورمونی تو باید  صبح و بعد از ظهرها صورت خود را بشویی.

در استفاده از محصولات درمانی، زیاده روی نکنید؛ چراکه استفاده بیش از حد می‌تواند پوست شما را خشک کرده و باعث تحریک پوست شما شود.

هر روز از ضد آفتاب استفاده کنید.

فقط از محصولات غیر کومدوژنیک استفاده کنید تا خطر مسدود شدن منافذ را کاهش دهید.